Spring naar content

Zij en wij: over leiderschap en eigen invloed

Deze week was ik bij een groot ziekenhuis. Ik sprak de directie over de vragen en dilemma’s waar ze tegen aanlopen. Het probleem dat zij benoemen: de medewerkers functioneren niet goed. De medewerkers hebben leiderschapstraining nodig. Er moet meer begrip, betere communicatie en samenwerking komen. Er is nu te veel en te vaak gedoe. Misschien dat het wel werkt als ze het van iemand anders horen vertelden ze me.

Over hun eigen rol geen woord.

Natuurlijk stelde ik daar wel een vraag over, maar bij de directieleden en onderling in hun team was alles goed en was ontwikkeling echt niet nodig.

Dit is geen grap, dit hoor ik wekelijks.

Natuurlijk greep ik de kans aan om na het gesprek ook een van de medewerkers te spreken. Ria, een verpleegkundige, vertelde me met tranen in haar ogen dat het zo echt niet meer kan. Er zijn veel medewerkers weg en er komt niemand voor terug. De druk is te hoog en er is veel onduidelijkheid. Ik vroeg naar de oorzaak… Ze zei dat het komt door het management. Zij snappen er niks van. Ze zouden eens écht moeten luisteren. Maar ze blijven maar achter hun bureau zitten.

Over haar eigen rol geen woord.

De oorzaak lag echt buiten haar zelf en ze had er geen invloed op. Daarom voelde ze zich zo machteloos.

Zij en Wij

Als er gedoe is, zoeken we de oorzaak meestal buiten onszelf. Het is geen onwil, het is onbewust zijn. Het is een automatisch en primitief reageren. Zo kunnen we overleven in een organisatie. Het gaat immers vaak om onze eigen prestatie: we laten onze waarde afhangen van die prestatie en van onze rol.

Het vraagt moed en lef om te kijken naar je eigen handelen. Naar dat wat je zelf kan veranderen. Kan verbeteren. En het vraagt helderheid over de werkelijke oorzaken van gebeurtenissen en patronen in een organisatie.

Stel je voor dat de onderstroom in jezelf en in je organisatie helder is. Dat je weet hoe je ruis en gedoe vermindert. Dat er meer energie en aandacht overblijft voor samenwerking en impact.

Het begint bij jou.

 

Eva

 

 

P.S.: Geinspireerd blijven? Wat zijn de mogelijkheden voor jou?

1. Een gratis kennismaking:  In een gesprek onderzoeken we samen wat de mogelijkheden zijn voor jou en hoe jouw gewenste resultaten behaald kunnen worden. Wil je hierover gebeld worden, stuur me dan een mail.