Spring naar content

Vijf tips om gedoe uit je bedrijfscultuur te verbannen

Ieder bedrijf heeft een cultuur. Zo’n cultuur bestaat uit waarden, normen, patronen, gedrag en symbolen. Hoe ga je met elkaar om? En met klanten? Welk gedrag wordt het meest op prijs gesteld? Daarnaast heeft ieder mens basisbehoeftes, zoals waardering, groei, erkenning, veiligheid, een zinvol doel en connectie. Veel gedoe bij organisaties ontstaat, doordat in de bedrijfscultuur geen invulling wordt gegeven aan deze behoeften. En daar hebben medewerkers én klanten last van.

Ik geef je vijf tips om je bedrijfscultuur snel te verbeteren. Het resultaat? Effectieve samenwerkingen en minder gedoe. En: blije klanten en collega’s.

 

  1. Schaf parkeerplaatsen voor directie af (en andere ego-rechten ook)

Zijn er in jouw organisatie verschillende rechten voor verschillende posities? Natuurlijk: er kunnen subtiele verschillen zijn, vaak uit nood geboren. Maar sommige zijn volkomen nutteloos. Zoals parkeerplaatsen voor de deur, speciaal voor directieleden. Wat mij betreft is dat echt niet meer van deze tijd. Je wilt jezelf als directie toch niet boven je mensen, je leveranciers en je klanten plaatsen? Zowel medewerkers als klanten weten dan meteen dat jij je het meest belangrijk voelt. En wie wil daar nou voor werken of zaken mee doen?

  1. En dan alleen om meer te weten te komen

Als jij luistert, wil je dan oprecht meer weten van de ander? Wat zijn standpunt is, door welke bril hij kijkt? Of wil je vooral bevestiging horen van je eigen standpunt? Reageren met jouw eigen verhaal? Voel je de drang om te verdedigen? Luister je om je eigen menig te ventileren of luister je om meer te weten te komen?

  1. Kijk om je heen

 Word jij altijd hartelijk ontvangen als je bij een bedrijf of instelling binnenkomt? Het komt nog regelmatig voor dat medewerkers uit alle lagen van een organisatie je zomaar voorbij lopen. Omdat ze bijvoorbeeld druk met elkaar in gesprek zijn. Of nog erger: elkaar voorbij lopen, terwijl ze met hun gezicht naar de grond staren. Het management kan hierin een goed voorbeeld geven. Geef een ander oprechte aandacht. Niet alleen belangrijke klanten, maar vooral ook alle medewerkers. Want: wat je ontvangt, geef je terug.

  1. Loop eens naar je collega toe i.p.v. een mail te sturen

 In steeds meer bedrijven is het heel gewoon om alles naar elkaar te mailen. Overleg vindt soms alleen op die manier plaats. Zelfs als collega’s tegenover elkaar zitten! Dat is allesbehalve persoonlijk en er is veel ruimte voor verkeerde interpretatie. In een mail krijg je de toon immers niet mee. Zo ontstaan er onnodig veel misverstanden. Loop eens naar je collega toe.

  1. Stop met denken in zij en wij

Ik schreef er eerder een artikel over. Dit komt echt in ieder bedrijf voor. Van start-up tot grote corporate. Afdelingen die vanuit hun eigen belang denken. Zoals finance versus sales, management versus medewerkers, projectgroep A versus projectgroep B.  Als dingen niet helemaal goed lopen in een organisatie, gaan mensen van nature naar de ander wijzen. In veel bedrijven waar ik kom, hebben mensen veel aandacht voor interne en persoonlijke belangen. Investeer in het wij-denken. Je hebt één bedrijfsdoel. Die moet voor iedereen helder zijn. Ga daadwerkelijk bijdragen aan het bedrijfsdoel of zoek een baan die beter bij je past.

Wat draag jij zelf bij aan de bedrijfscultuur? Klaar om impact te maken?

Make fun!

Eva

 

P.S.: Geinspireerd blijven? Wat zijn de mogelijkheden voor jou?

1. Ik nodig je graag uit op LinkedIn waar ik meer tips en kennis deel.

2. Een gratis kennismaking:  In een gesprek onderzoeken we samen wat de mogelijkheden zijn voor jou en hoe jouw gewenste resultaten behaald kunnen worden. Wil je hierover gebeld worden, stuur me dan een mail.

3. Veel volgers geven aan veel te halen uit de updates die ik stuur. Je kunt je hier inschrijven.