Spring naar content

De onzin van geleefd worden en wat wel werkt

‘Ik word gewoon volledig geleefd’ zegt hij tegen mij, nadat ik hem vraag wat de reden is dat hij niet doet wat hij zou moeten doen. Het klinkt als logische uitleg van iets waar hij niet aan toe komt. Zijn collega’s knikken begripvol en voelen mee in de situatie die buiten hem zelf ligt.

Deze zin hoor ik zeer regelmatig wanneer ik directies en hun teams begeleid.

En dat klopt natuurlijk helemaal niet. Alsof je leven buiten jouw goedkeuring afspeelt en je geen invloed hebt op je leven en je werkdag.

De werkelijkheid is dat je onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor het inrichten van je eigen dag en leven. Of dat nu thuis is of op je werk.

Je hebt geen duidelijke doelen voor jezelf of maakt er geen heldere keuze voor. Dus laat je de dingen gebeuren.

Je hebt geen duidelijk plan als jij de dag begint of gaat er niet echt voor staan. Dus overkomt de dag je en laat je de dag indelen door klanten die bellen en collega’s die iets nodig hebben.

Je hebt onvoldoende visie op hoe jij jouw leven en bedrijf daadwerkelijk wilt creëren. Dus je wordt ingezet voor de plannen van anderen.

Laat jij dag in dag uit de dagen voorbijgaan? Met enige regelmaat met een opgejaagd gevoel aan het werk? Nu is het alweer bijna zomervakantie en denk je: waar blijft de tijd?

Stop met volgeling zijn van je leven.

Niet de maatschappij, niet je partner, niet je collega’s, niet je klanten bepalen jouw dagindeling. Dat mag je echt zelf bepalen. Sterker nog, dat moet je.

Dat is intern leiderschap.

  • Wat wil je bereiken?
  • Ondersteunen de dagelijkse handelingen jou bij de baan en het leven wat je wilt bereiken?
  • Welke impact wil je maken?

We hebben niet de eeuwige tijd en tijd is een grote schaarste voor ons allemaal. Wees er zuinig op.

Wat we hebben is nu. Dat is zeker. Hoe ga je met je tijd om?

Niks doen is ook een keuze. Dan weet je in ieder geval dat je wordt ingezet voor het plan van een ander. Dat de tijd wegglipt. En voor veel mensen is dat misschien oké. Maar wees dan dapper genoeg om te zeggen “ik laat me leven”.

Start met het leiden van jezelf vanuit plezier en vertrouwen en maak impact! Dat levert uiteindelijk veel meer tijd op. Dat beloof ik je.

 

Eva

 

P.S. Wellicht heb je vragen of wil je meer weten hoe dit voor jou kan werken. Ik begrijp dat de ‘hoe’ niet altijd eenvoudig is. Dat vergt soms training en bewustwording, maar bovenal iets nieuws zien in jouw situatie. Daarin denk ik graag met je mee.