Spring naar content

Hoe één woord zorgt voor meer vrijheid.

Ik moet nog die klant bellen.

Ik moet die mail nog sturen.

Ik moet nog een gesprek voeren met een medewerker.

Ik moet vanavond nog naar een vriend.

Ik moet nu sporten.

Het is eigenlijk wel bijzonder. Dat we praten over wat we allemaal moeten. Maar van wie moeten we dit? Is er een hogere macht die bepaalt wat jij allemaal nog moet doen?

Alsof je in een trein zit die is gaan rijden waar je niet meer uit kan springen. Maar guess what…?  Er is geen hogere macht die zegt wat jij moet doen.  Moet of wil jij het?

We creëren een leven dat we willen. We willen die baan, dat bedrijf, die partner, kinderen, vrienden en weer een groter huis en dito auto.  Daar kiezen we echt allemaal zelf voor. Maar zodra die keuzes iets opleveren wat we in dat moment minder leuk vinden, moeten we ineens van alles. Zien we het als een last, als een druk van buitenaf. Als een opoffering die we moeten doen.

We hebben mogelijkheid tot zo veel meer vrijheid. We creëren vooral voor onszelf veel voorwaarden waar we aan moeten voldoen. 

We hebben zo veel ideeën in ons hoofd hoe het hoort, wat er verwacht wordt en hoe het zou moeten zijn. We voelen ons schuldig wanneer we daarvan afwijken.

Wat wil je nu echt?!

Wil je een eigen bedrijf of die hogere functie? Dan kies je ook voor de verantwoordelijkheden die daarbij horen en het leiderschap dat van je gevraagd wordt.

Wil je graag met die partner zijn? Dan kies je ervoor om aandacht en tijd in hem of haar te investeren.

Wil je graag een gezin of heb je daar al voor gekozen? Een gezin levert veel vreugde op en vraagt ook veel energie, aandacht en handelingen. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Wat wil jij je kinderen meegeven? Wat voor gezin wil je zijn?

Wil jij het voor iedereen goed doen en iedereen tevreden houden? Dan kies je ervoor om je eigen grenzen over te gaan en je eigen verlangens opzij te zetten.

Stop met klagen en ga staan voor de keuzes die je voor nu hebt gemaakt of onderneem actie. 

Verander ‘ik moet’ in ‘ik wil’ en ontdek dat je veel meer keuze en vrijheid hebt dan je wellicht nu ervaart. Waarvoor wil jij echt kiezen? Maak een ‘wat wil je bereiken’ lijst i.p.v. wat je moet doen en kijk eens kritisch of je dat ook echt wilt doen en belangrijk vindt.

Het maakt je bewust en vrij. En wellicht maak je daardoor wat vaker keuzes die echt bij je passen. Los van verwachtingen en eisen die je aan jezelf stelt.

Claim je invloed en vrijheid in jouw leiderschap. Let’s begin.

Eva Ghysels

P.s. Wil je geïnspireerd blijven? Wat zijn de mogelijkheden voor jou?

1. Veel van mijn volgers geven aan dat ze veel uit mijn updates halen die ik ze stuur. Je kunt je hier inschrijven.

2. Een gratis kennismaking: In een gesprek onderzoeken we samen wat de mogelijkheden zijn voor jou en hoe je jouw gewenste resultaten kunt behalen. Wil je gebeld worden voor een afspraak? Stuur me dan een mail .