Spring naar content

Een sterke bedrijfscultuur: de basis voor succes

Eén van de leukste dingen van mijn werk is, dat ik in de keuken van verschillende branches en bedrijven mag kijken. Zo heb ik de mogelijkheid om organisaties vanuit diverse invalshoeken te leren kennen.

Deze week mag ik weer bij verschillende bedrijven aan de slag om impact en invloed te vergroten en leiderschap te versterken.

Waar ik zelf altijd mee begin als ik een bedrijf bezoek: kijken naar de cultuur. En dan bedoel ik niet alleen de cultuur zoals deze is bedacht in de visie, missie, waarden en normen. In de why, what, how, purpose, beloftes of wat dan ook. Nee, ik bedoel ook de cultuur zoals die in de praktijk te zien en te beleven is.

Maar: wat is een cultuur nu eigenlijk? En waarom is het nuttig die inzichtelijk te hebben?

De cultuur van een organisatie wordt wel ‘de ziel van de onderneming’ genoemd. Een bedrijfscultuur beïnvloedt namelijk de prestaties en daarmee de resultaten van een onderneming. Het is de ‘mindset’ van het bedrijf. Cultuur heeft te maken met waarden, normen, symbolen en rituelen.

Cultuur is kortom: de identiteit van het bedrijf in de praktijk. De onderstroom die voelbaar, maar niet altijd zichtbaar is voor de mensen die er werken. Deze identiteit bepaalt of veranderingen kunnen slagen en beïnvloedt de werksfeer. En uiteindelijk ook het resultaat onder aan de streep.

Toch wordt er meer tijd besteed aan investeren in nieuwe computers en KPI’S of andere overzichten bijhouden, dan dat er aandacht is voor de cultuur. Laat staan  dat er aandacht is voor het gedoe in je organisatie dat daar vaak mee samenhangt.

De weg naar succes is voor elk bedrijf anders, maar alle succesvolle bedrijven hebben één ding gemeen. Ze hebben een sterke bedrijfscultuur. Een cultuur waarin medewerkers worden gestimuleerd en uitgedaagd. Een cultuur waarin het management zijn eigen rol in het belang van de organisatie stelt. En waarin medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen.

Hoe krijg je dit voor elkaar? Een start is om een heel duidelijk doel te hebben als organisatie, zodat iedereen in de organisatie voelt en weet wat hij echt kan bijdragen aan het doel. En ook hoe hij dit kan doen. Het geeft richting, duidelijkheid en verhoogt de mate van betrokkenheid.

Voor welk doel werk jij? En wat draag jij bij aan de bedrijfscultuur?

Klaar om impact te maken?

 

#leiderschap #cultuur #leiderschapeninvloed #persoonlijkeontwikkeling #coaching #coach